Beste Strandpaviljoen van 2015

De verkiezing voor het Beste Strandpaviljoen van Nederland is net als vorig jaar opgebouwd uit verschillende elementen. Om te beginnen heeft het publiek de belangrijkste stem. Via de website www.strandverkiezingen.nl kunnen bezoekers hun beoordeling in combinatie met een motivatie achterlaten. Daarnaast controleert Strand Nederland tijdens haar jaarlijkse bezoeken aan alle Nederlandse paviljoens de bedrijven op een aantal punten. Uit de combinatie van publieksstemmen en strandronde komen de beste paviljoens per provincie naar voren die onderling de strijd aangaan.

 

Beste Zeemeeuw-NL Beste Heartbreak hotel Beste Deining

Met het diverse aanbod langs de kust lijkt het een onmogelijke taak om de paviljoens met elkaar te vergelijken. Het ene paviljoen is goed met sport, het andere kookt op topniveau, het volgende organiseert de beste feesten en weer een ander bedient natuurliefhebbers op hun wenken met rust en ruimte. De grote gemene deler van alle paviljoens is echter dat gastvrijheid, schoonheid en aandacht voor gasten en producten van hoog niveau moeten zijn.

Om erachter te komen welke paviljoens op alle punten goed scoren, maakt de organisatie voor de beoordeling van de beste paviljoens van de provincies gebruik van onafhankelijke specialisten: de mystery guests. Zij zullen bezocht worden door deze groep die ieder hun eigen expertise hebben en de uiteindelijke winnaar aan zullen wijzen.

 

 Beste Breskens aan Zee  Beste Titus  Beste Boekanier

 

Schoonste

Eigenlijk zijn schoonheid en duurzaamheid nauw verwant. Immers, hoe minder zwerfvuil, hoe lager de milieubelasting. Maar duurzaamheid is meer dan vervuiling door afval en schoonheid is meer dan duurzaamheid. Ook de beleving en de mentaliteit van bedrijf en bezoeker spelen een belangrijke rol. Vandaar dat gekozen is voor een aparte prijs voor het schoonste strand. En dat werkt. De stranden zijn de afgelopen jaren meetbaar schoner geworden.

 Schoonste Thalassa

Maar bewustwording blijft belangrijk. Wat niet op de grond belandt, hoeft niet opgeruimd te worden en belast het milieu veel minder. Ook al zijn er steeds minder milieubelastende disposables: het komt zowel de uitstraling van het strand als het milieu ten goede als er minder op het strand terecht komt en meer in de afvalbak. Gelukkig is men zich steeds meer bewust van het gezamenlijk belang van een schoon strand. Middelen als strandafvalzakjes worden hiervoor steeds vaker ingezet door steeds meer paviljoens. En daardoor voelen de strandgasten zich steeds meer verantwoordelijk voor de schoonheid van het strand. Dat vertaalt zich duidelijk in steeds beter opgeruimde stranden langs de Nederlandse kust.

Uit cijfers van Nederland Schoon blijkt dat het strand de afgelopen vijf jaar maar liefst twee keer zo schoon is geworden. Dat zijn prachtige cijfers en we hopen dat de verkiezingen en de bijzondere aandacht voor schoonheid en het milieu daar op hun eigen manier een bijdrage aan leveren.