Al bijna 20 jaar Landelijke Strandverkiezingen

Al bijna 20 jaar lang worden er Landelijke Strandverkiezingen gehouden voor onder andere het mooiste, schoonste en beste Strandpaviljoen van het jaar. Strand Nederland organiseert deze dag in nauwe samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Rijkswaterstaat, Stichting KMVK en KIMO. Niet alleen de landelijke winnaars, maar ook de beste paviljoens per kustprovincie worden gekozen en de beste nieuwkomer en het meest duurzame strandpaviljoen. Het is altijd één van de hoogtepunten van het jaar voor onze paviljoens, zeker dit jaar nu er gezien alle ontwikkelingen er steeds meer belangstelling is voor recreatie en vakantie in eigen land.

Schoonste Strand van Nederland

De schoonheid van de stranden wordt intensief gemeten. Net als andere jaren zullen er twee inspectierondes worden gehouden. Een ronde in mei en een ronde in juli. De organisatie draagt er zorg voor dat iedere locatie op verschillende momenten van de dag wordt gemeten. Inspecteurs werken met een app waarin zij direct hun foto’s aan kunnen koppelen en die direct de weersituatie en locatie vastlegt. 

Werkwijze

De eerste stemronde was een succes en vanaf nu kan er alleen nog maar gestemd worden op de Strandpaviljoens die al door het publiek gekozen zijn. De beste 3 paviljoens per provincie worden bezocht door tweemaal 2 mystery guests die dan op 45 punten de zaak gaan beoordelen. 

Om te meten hoe schoon onze stranden zijn, worden er strandinspecties gedaan verdeeld over een aantal ronden. Er worden langs de hele Nederlandse kust 95 strandopgangen gemeten. De eerste inspectieronde is eind mei afgerond.

De tweede inspectieronde is in juli waarbij ook paviljoenobservaties zullen worden uitgevoerd bij 150 strandpaviljoens. Aan de hand van een vragenlijst kijken de inspecteurs bij- en rondom  het paviljoen hoe het staat met het schoonhouden hiervan. Maar ook wordt er gekeken of de bezoeker op een duidelijke en makkelijke manier geattendeerd en geactiveerd word op het schoonhouden van het strand, bijvoorbeeld door middel van borden/posters of een tasjespaal met strandafvalzakjes.