Uitslagen en juryrapporten 2022

 

Beste Nieuwkomer - Beachclub C, Noordwijk
Traditiegetrouw gaan strandondernemers uit Nederland op zoek naar inspiratie in het buitenland. Cannes, Bali of Ibiza, maar het zou de jury niet verbazen als ondernemers uit die landen af zouden reizen naar Noordwijk om zelf inspiratie op te doen bij dit uitzonderlijke paviljoen. Vanaf de spectaculaire entree en het design tot de gastvrijheid en eigentijdse beleving weet Beachclub C haar bezoekers onder te dompelen in een dag vakantie met internationale allure. En nog een speciale vermelding voor de menukaart, waar goed verzorgde vega en vegan opties een prominente plek krijgen naast het overige aanbod. Hier is aan alles aandacht besteed.

Meest Duurzame Paviljoen - Beach Inn, IJmuiden
Het Meest Duurzame paviljoen van Nederland is altijd een onderneming waar breder wordt gekeken dan alleen de eigen bedrijfsvoering. De winnaar van dit jaar zet zich actief in voor samenwerking met collega’s op het strand, met de lokale overheden en probeert de gasten te bereiken met praktische middelen en bewustwording. Natuurlijk investeert het bedrijf zelf ook in een duurzame bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door de zonnepanelen op het dak, aandacht voor duurzaamheid in het assortiment en veel gebruik van gerecyclede materialen in bouw en inrichting. Beach Inn uit IJmuiden is met haar brede blik op schoonheid, duurzaamheid, originaliteit en kwaliteit een mer dan terechte winnaar van deze prijs.

Beste Zoetwaterpaviljoen - Bremerbaai, Biddinghuizen
Bremerbaai gooit al jaren hoge ogen in de verkiezingen. De ondernemer achter dit paviljoen trok ooit van het Noordzeestrand naar het binnenland en brengt daarmee de echte, vrije en natuurlijke strandbeleving naar het binnenland. Het uitzicht bij Bremerbaai is adembenemend, het niveau van de service is hoog en de kaart afwisselend en verrassend. Net als aan de kust glijdt hier alle stress van je af en lijken werk en verplichtingen opeens een heel andere wereld. Bremerbaai weet haar gasten even mee te nemen naar een andere wereld waarin rust en ontspanning de sleutelwoorden zijn.

Beste Paviljoen Zeeland - Dok 14, Cadzand
Zeeland is een beetje de goudkust van Nederland als het gaat om het gemiddelde niveau van de paviljoens. Hier ontwikkelt zich ieder jaar weer op het allerhoogste niveau enorm veel ondernemerschap en er zijn enorm veel paviljoens die in de breedte goed scoren. Zeeland is in meerdere opzichten een bezoek waard voor gasten op zoek naar een groot aanbod van mooie paviljoens voor alle generaties en voorkeuren.

Het beste paviljoen van Zeeland is Dok 14. Zowel de jury als de gasten waren onder de indruk van dit paviljoen dat eigenlijk alles goed doet. Duurzaam, schoon, service, mooie ruimtes om te loungen en goed verzorgd eten en drinken waarbij op alle details is gelet.

De mystery guests waren in het bijzonder te spreken over de persoonlijke aandacht en het werk dat de medewerkers staken in het schoonhouden van het paviljoen. Het publiek dat stemde roemde de heerlijke sfeer, de leuke inrichting en de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit van het paviljoen.

Beste Paviljoen Zuid-Holland - Surf en Beach, Katwijk
Deze ondernemer draait al jaren mee in de top van Zuid-Holland. De kwaliteit van de service is hier altijd constant, doordat het management echt met zorg en aandacht inwerkt en opleidt. Zeker in deze tijden van personeelskrapte is dat een ontzettend knappe prestatie.

De drempel is hier laag en de ontvangst altijd gastvrij. Ook buiten het hoogseizoen zorgt Surf en Beach ervoor dat er altijd iets te beleven is in de aankleding en het wisselende menu. Kleine touches in het ondernemerschap zoals de barbecues die je kunt lenen om zelf op te grillen verlenen dit paviljoen eigenheid en persoonlijkheid. Dat is ook terug te zien aan het design van het paviljoen en het meubilair dat de ondernemer zelf ontwikkelt. Met kleine innovaties en grote aandacht voor detail, zorgt Surf en Beach ieder bezoek voor kwaliteit, gastvrijheid en beleving.

Het publiek noemde bij het stemmen vooral de warme sfeer, het vriendelijke en bekwame personeel dat rust uitstraalde ondanks de drukte en het prachtige terras.

Beste Paviljoen Noord-Holland - Woodstock ’69, Bloemendaal
Woodstock ’69 is inmiddels bijna net zo legendarisch als het festival waarnaar het paviljoen is vernoemd. De festivalsfeer in en rond dit paviljoens is absoluut uniek aan de Nederlandse kust en de ondernemers achter Woodstock zorgen al sinds jaar en dag voor een vriendelijke, vrije en uitbundige sfeer, mét respect voor de omgeving. De muziekinstallatie is perfect om een feest bij te vieren, maar is exact zo opgesteld en afgesteld dat de natuur in de directe omgeving van dit paviljoen niet wordt verstoord. Daarnaast is het paviljoen perfect onderhouden, origineel ingericht en is het binnenstrand ingesteld op een unieke, intieme en onvergelijkbare festivalbeleving. Reden genoeg om deze klassieker onder de paviljoens te belonen met de prijs voor het Beste Paviljoen van de provincie.

Het publiek dat stemde op de Woodstockexperience is ontzettend enthousiast over de dj’s, de sfeer, de beleving en het ultieme, paradijselijke gevoel van vrijheid dat Woodstock ’69 neer weet te zetten. “Dit is geweldig. Ik hoop hier mijn hele leven nog te komen.”

Beste Paviljoen Wadden - Sjoerd, Ameland

Sjoerd is een andere vaste klant in de top van de lijsten bij deze verkiezingen. Op het strand van Ameland zet dit paviljoen een beleving neer van formaat. De Mystery Guest was duidelijk: :Ik ken veel paviljoens in binnen- en buitenland en kom net terug uit Cannes en Monaco. Dit bedrijf kan zich moeiteloos meten met het beste wat het buitenland te bieden heeft. Uitstraling, personeel, prijs en duurzaamheid kloppen hier allemaal. Ik had een topdag bij Sjoerd.”

Beste Paviljoen van Nederland - Sjoerd, Ameland
Bij het Beste Paviljoen van Nederland moet alles uitzonderlijk zijn. Zowel voor als achter de schermen moet de ondernemer in dit bedrijf voorop lopen, verantwoordelijkheid nemen, gevoel hebben voor ambacht, klasse, kwaliteit, gastvrijheid en duurzaamheid. Bij het winnende bedrijf van 2022 is de aandacht voor al die details en hoofdpunten al sinds jaar en dag meer dan dik in orde. Sjoerd is in meerdere opzichten een terechte winnaar. De gasten zijn laaiend enthousiast over het niveau en de verhouding tussen prijs en kwaliteit, de mystery guests kwamen zonder uitzondering vol lof terug en de ondernemer achter Sjoerd zet zich al jarenlang in voor schoonheid, duurzaamheid en samenwerking met andere bedrijven en de overheid op Ameland. Met zijn drive, durf en doorzettingsvermogen bouwt hij al jarenlang onvermoeibaar aan topkwaliteit voor mens, maatschappij en natuur. We zijn er trots op dit jaar paviljoen Sjoerd uit te kunnen roepen tot het Beste Paviljoen van Nederland.

Schoonste Strand Zeeland: Sluis
Al jaren in de hoogste regionen als het gaat om schoonheid. Al de acht strandopgangen zijn drie keer bezocht door onze inspecteurs en het was indrukwekkend hoe hard er iedere keer was gewerkt om dit druk bezochte stuk strand schoon te houden. Sluis is al jaren een voorbeeld van hoe overheden, ondernemers en publiek samenwerken aan schoonheid en duurzaamheid en een prachtige winnaar in Zeeland in 2022.

Schoonste Strand Zuid-Holland: Goeree-Overflakkee
De Zeeuwse stranden ten zuiden van Goeree-Overflakkee staan al jarenlang bekend om de indrukwekkende schoonheid, maar dit jaar deed dit eiland absoluut niet onder voor Zeeland. Goeree-Overflakkee werkt goed samen aan een steeds schonere kust en wint dit jaar terecht de prijs voor het schoonste strand van Zuid-Holland.

Schoonste Strand Noord-Holland: Den Helder
Ook Den Helder is een vaste klant in de hoogste regionen van deze lijst. Sowieso zijn alle stranden rond de Waddenzee zeer goed bezig, terwijl de regio unieke uitdagingen kent. Den Helder heeft de zaakjes uitstekend op orde, de infrastructuur, communicatie en de samenwerking tussen ondernemers en overheden kloppen hier allemaal. Een prachtige en terechte winnaar van het Schoonste Strand van Noord-Holland.

Schoonste Strand Wadden: Schiermonnikoog
De stranden op en rond de Wadden leverden het afgelopen jaar een ongelooflijke prestatie. In 2019 verloor MSC ZOE, een van de grootste containerschepen ter wereld, ruim 300 containers met inhoud voor de kust van Ameland. Het leverde een ongelooflijke uitdaging op alle afval daarvan weer op te ruimen en het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat alles is aangespoeld. Ondanks die extra uitdaging, staan alle gemeenten rond de Waddenzee in de top 10 van schoonste stranden.

Schoonste strand van Nederland - Goeree-Overflakkee
Zoals eerder vermeld: hier klopt alles. Goeree-Overflakkee heeft duidelijke stappen gezet op het terrein van schoonheid, duurzaamheid en kwaliteit en we feliciteren de gemeente, ondernemers, bewoners en bezoekers met deze prachtige prestatie.

Schoonste stranden per provincie

Naast de winnaars van het schoonste strand per provincie zijn er ook nog 13 andere strandgemeenten met 4 sterren:

 • Goeree-Overflakkee
 • Schiermonnikoog
 • Sluis
 • Vlieland
 • Terschelling
 • Ameland
 • Schouwen-Duiveland
 • Texel
 • Den Helder
 • Noord-Beveland
 • Katwijk
 • Westland
 • Veere
 • Castricum
 • Harlingen
 • Vlissingen
 • Bergen

Alle inspectierapporten en uitslagen zijn ook terug te vinden via strandinspecties.nl