Schoonste Strand van Nederland

De winst van Sluis is volgens de jury een terechte beloning voor de onvoorstelbare kwaliteit van het Zeeuwse strand. Mareike Erfeling nam namens Rijkswaterstaat plaats in de jury en reikte de prijs voor de winnaar uit. Zij toonde zich onder de indruk van de allesomvattende aanpak en de samenwerking tussen overheid en strandondernemers. “Sluis was vorig jaar al het schoonste strand van Zeeland en draait al jaren mee in de top. Het was een kwestie van tijd voor deze gemeente een keer voor de hoofdprijs in aanmerking zou komen. Met een dikke 9.8 als rapportcijfer, scoorde het strand hier op alle punten excellent. Van parkeerplaats tot paviljoens was alles in orde.”

Ook hoofdinspecteur Aad de Bloois was te spreken over de aanpak van Sluis. “Sluis krijgt altijd veel toeristische bezoekers uit Duitsland en Zeeuws-Vlaanderen heeft België als achterland. Uit onze inspecties blijkt dat toeristen erg goed met hun afval omgaan. Maar dat komt ook doordat zowel de overheid als de ondernemers ze daartoe in staat stellen. Er is veel communicatie om gasten te helpen herinneren hun afval op te ruimen, er staan palen met afvalzakjes op het strand en er zijn op en rond het strand volop containers met mogelijkheden om afval te scheiden. Die gezamenlijke inspanningen leidden tot een topresultaat.”

Schoonste stranden per provincie

Erfeling maakte niet alleen het Schoonste Strand van Nederland bekend, zij reikte ook de prijzen uit voor het Schoonste Strand per provincie. Uiteraard sloeg Sluis een dubbelslag en was het niet alleen nationaal, maar ook in Zeeland het Schoonste Strand. In Friesland won Waddeneiland Schiermonnikoog de prijs voor het Schoonste Strand. In Noord-Holland viel Heemskerk in de prijzen en in Zuid-Holland viel het strand van Goeree-Overflakkee de eer te beurt.

Naast de winnaars van het schoonste strand per provincie zijn er ook nog 19 andere strandgemeenten met 4 sterren:

Castricum
Noord-Beveland
Ameland
Vlieland
Westland
Den Helder
Texel
Schouwen-Duiveland
Bloemendaal
Beverwijk
Noordwijk
Bergen
Zandvoort
Veere
Westvoorne
Terschelling
Schagen
Rotterdam
Kijkduin

Alle inspectierapporten en uitslagen zijn ook terug te vinden via strandinspecties.nl