Werkwijze Beste paviljoen
Het publiek speelt een belangrijke rol in de verkiezingen. Zij kunnen stemmen op hun favoriete paviljoen. De top van iedere provincie die hier uit komt wordt vervolgens beoordeeld door mystery guests en de vakjury. Paviljoens worden beoordeeld op kwaliteit, originaliteit, gastvrijheid en schoonheid.
Stemmen op je favoriete paviljoen? Dat kan in 2020 weer!

Werkwijze Schoonste Strand
De schoonheid van de stranden wordt intensief gemeten. De organisatie heeft 75 plekken langs de kust aangewezen die uitvoerig worden gecontroleerd volgens een meetprotocol. Dit protocol werd vorig jaar ook gebruikt. Dat heeft als voordeel dat de meetresultaten goed vergelijkbaar zijn. Net als andere jaren zullen er twee inspectierondes worden gehouden. Een rond in mei en een ronde in juni. De organisatie draagt er zorg voor dat iedere locatie op verschillende momenten van de dag wordt gemeten.
Inspecteurs werken met een app waarin zij direct hun foto’s aan kunnen koppelen en die direct de weersituatie en locatie vastlegt. De inspecteurs krijgen een training van een ervaren inspecteur van de ANWB.

Overige categorieën
De overige prijzen worden bepaald door de vakjury. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van Strand Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Stichting Nederland Schoon, De Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit en horecavakblad Entree.